Nieuws

KinderNacht van de Poëzie

Nacht_2016_-_zaalfoto_(c)_michael_kooren

Voor alle poëziefans vanaf 6 jaar organiseert Het Literatuurhuis in samenwerking met tijdschrift DICHTER. op zaterdag 16 september de KinderNacht van de Poëzie. Op de middag voorafgaand aan de ‘grote’ Nacht kunnen kinderen samen met hun ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes en vriendjes en vriendinnetjes in TivoliVredenburg komen luisteren naar griezelige gedichten en raadselachtige rijmpjes.

Lees verder

Utrecht kandidaat UNESCO City of Literature

Logo_1

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. Dat heeft wethouder van cultuur Kees Diepeveen op 24 januari bekend gemaakt in het Utrechtse stadhuis. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen.’

Lees verder

De 'Nacht' in Speelklok

19 jan: vooruitblik 35ste Nacht van de Poëzie

Danszaal-museum-speelklok-utrecht-930x620

Rodaan Al Galidi, Hannah van Binsbergen, Ruth Lasters en Delphine Lecompte schreven vier van de vijf beste bundels van het afgelopen jaar, aldus de VSB Poëzieprijs-jury. Op donderdag 19 januari verwelkomen Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, presentatoren van de Nacht van de Poëzie, de genomineerden in de prachtige danszaal van Museum Speelklok: imposante dansorgels vormen een uniek decor voor deze vooruitblik op de 35ste ‘Nacht’ met muziek en veel, heel veel poëzie.

Lees verder

Cursus Poëzie Lezen na de 'Nacht' *uitverkocht*

met gastoptreden Marieke Rijneveld

Mkn.17092016.1139

Afgelopen september betraden 20 van de beste Nederlandstalige dichters het podium van de Nacht van de Poëzie. Voor iedereen die na nachtelijke slotwoord door wil lezen, is er de cursus ‘Poëzie Lezen Na De Nacht’. Want welke bundels zijn nou goed om mee te beginnen? En hoe pak je dat eigenlijk aan: een poëziebundel lezen?

Lees verder

Kijk nu alle dichtersoptredens van #nacht16 terug

Van het prachtige gedicht van Hans Dorrestijn voor Joost Zwagerman tot het klankgedicht van Marlene van Niekerk: alle 20 dichtersoptredens van de 34ste Nacht van de Poëzie zijn nu te bekijken via het VPRO Poëziekanaal. En ook de registratie met o.a. sfeerbeelden en interviews met F. Starik, Charles Ducal, Marieke Rijneveld en Astrid H. Roemer bevelen we van harte aan! Zie hieronder voor alle links.

Lees verder

De 'Nacht' in de media

Nachtvandepoezie-annavankooij-1672

‘Van grote statements tot prachtige klankgedichten en van een licht chaotisch optreden door Spaanse studentmuzikanten tot een verbluffende en verblufte Asaf Avidan: ‘Hebben jullie echt al drie uur naar gedichten zitten luisteren?’. De 34ste Nacht van de Poëzie was er één om nooit te vergeten, vonden ook de media. Zie hieronder een overzicht van de vele reacties vooraf, tijdens en na de ’Nacht’. En tot ziens op 16 september 2017 bij de 35ste jubileumeditie!

Lees verder

Gratis Nachtbundel voor iedere bezoeker!

'Zowel in verticale als in horizontale toestand is het Nachtminnend publiek een lust voor het oog.'

Img_3724

Met alweer de 34ste editie op komst en de formule van een hele nacht doorhalen met de beste Nederlandstalige dichters en verrassende entr’actes, blijft de Nacht van de Poëzie vasthouden aan tradities. Daarbij hoort ook het uitgeven van een speciale Nachtbundel, dit jaar in samenwerking met Uitgeverij Van Oorschot. De bundel is op te halen op de avond zelf in het Poëziecafé op de eerste verdieping! Lees nu vast het voorwoord van Nachtpresentatoren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns.

Lees verder

Bomvolle rondgangen

Mkn.190915.1685

Ook de traditionele boekenmarkt verrijst weer in de rondgangen om de Grote Zaal. Even genoeg van de poëzie? Geen ramp: schrijvers, uitgevers en andere literatuurliefhebbers verwelkomen je graag met spiksplinternieuwe poëzie, literaire tatoeages, portretgedichten en heel veel meer.

Lees verder

Exclusief optreden Asaf Avidan op de 34ste 'Nacht'!

Unnamed_(3)

De Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan treedt 17 september op tijdens de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht. Twintig miljoen keer werd zijn wereldhit ‘Reckoning song (One Day)’ op YouTube beluisterd. De clubremix zelfs 182 miljoen keer! Avidan komt exclusief voor De Nacht van de Poëzie naar Nederland voordat hij start met zijn Europese tour.

Lees verder

Doe mee aan het langste stoepkrijt voetenspoor!

Uitfeest | zo 4 sept

Voetenspoorposter_a1_ontwerp2

Ter ere van het motto van de aankomende Nacht van de Poëzie (‘Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht’) ontstaat komende zondag tussen 13.00 en 17.00 het langste stoepkrijtvoetenspoor van Nederland. En dat gaat uiteraard gepaard met de nodige dichtersoptredens waaronder een exclusief voorproefje door Nachtdichter Edward van de Vendel op de Rabostage van TivoliVredenburg!

Lees verder

Eerbetoon Toots Thielemans op de Nacht

Eerste entr'actes bekend!

Toots___tim

De recent overleden mondharmonicalegende Toots Thielemans wordt 17 september tijdens de Nacht van de Poëzie geëerd met een muziekoptreden door Tim Welvaars. Samen met drie muzikanten brengt Welvaars de mooiste werken van zijn mentor en vriend ten gehore in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Ook de Cubaanse salsaband Son del Nene en de Vlaamse indie-rockformatie Bazart zijn bevestigd als muziekacts voor tussen de poëziebedrijven door.

Lees verder

Astrid H. Roemer voor het eerst in 25 jaar weer op de Nacht

Astrid_h_roemer_(c)_filip_claus_-_licentie_tot_en_met_nacht_2016

P.C. Hooftprijswinnaar Astrid H. Roemer maakt zaterdag 17 september voor het eerst sinds 1990 haar opwachting tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook Nachtveteraan Hans Dorrestijn betreedt deze avond het podium van het grootste poëziefestival in Nederland. Winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2016 Marieke Rijneveld treedt voor het eerst op tijdens de Nacht van de Poëzie, net als de Vlaming Mustafa Kör. Het laatste woord is rond de klok van 03.00 aan Jonathan Griffioen die eveneens zijn debuut maakt en de Nacht afsluit.

Lees verder

Terugkijken: legendarische 32ste Nacht (2014) nu online!

Mkn.200914.0399

Duurt de zomer jou ook veel te lang? Neem dan nu vast een voorschot op de 34ste Nacht van de Poëzie (17 september) met de dichtersoptredens van de legendarische Nacht van de Poëzie in 2014. Elke week nieuwe optredens bij het YouTube-kanaal van VPRO Poëzie:

Lees verder

Dichtersline-up voor 75% compleet

Tjitske Jansen, K. Michel, Roos Rebergen e.a. nieuwe namen

Jansen_tjitske_rv_(c)_koosbreukel

F. Starik, Christophe Vekeman, Jan Baeke en Bart Meuleman zijn samen met Tjitske Jansen, K. Michel en Roos Rebergen toegevoegd aan het ensemble dichters voor de Nacht van de Poëzie. De jaarlijkse poëzie-estafette kent in totaal negentien dichtersoptredens die gezamenlijk een staalkaart vormen van wat de Nederlandstalige hedendaagse poëzie te bieden heeft. De line-up tot nu toe gaat als volgt:

Lees verder

Internationaal vermaarde dichter Marlene van Niekerk op 34ste Nacht

Schermafbeelding_2016-06-09_om_10.11.14

Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van de Vendel zijn toegevoegd aan de line-up. Meer namen van dichters en entr’actes volgen de komende maanden: meld je aan in het FB-evenement voor al het laatste nieuws!

Lees verder

1ste vijf dichtersnamen én Nachtregel 2016 bekend

'Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht'

Enquist_%c2%a9_bert_nienhuis

Anna Enquist, Charles Ducal, Anne Vegter, Joke van Leeuwen en Charlotte Van den Broeck zijn als eerste namen toegevoegd aan de line-up van de 34ste Nacht van de Poëzie. Zaterdag 17 september betreden zij het podium van de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Weet je nu al dat je dit niet wilt missen? Bestel dan vóór 23 mei kaarten en krijg 3 poëtische ansichtkaarten cadeau!

Lees verder

I.M. Wim Brands

32enachtvandepoezie-annavankooij-510

Wim Brands (1959 – 2016) is op 57-jarige leeftijd overleden. Als dichter, journalist, bloemlezer, radio-maker, interviewer: Wim was alom tegenwoordig in de Nederlandse literaire wereld wat het extra onbegrijpelijk maakt dat hij er zo volledig onverwacht niet langer bij is.

Lees verder

3 poëziekaarten mét Nachtregel cadeau?

Bestel nu tickets voor de 34ste Nacht van de Poëzie

33ste_nacht_van_de_poe%cc%88zie__charlotte_van_den_broeck-175-medium

Het grootste poëziefeest van het jaar strijkt weer neer in de Grote Zaal van TivoliVredenburg! 21 gevestigde dichters én nieuwe sterren aan het poëtisch firmament vertegenwoordigen gedurende één ‘Nacht’ het beste wat de Nederlandstalige dichtkunst te bieden heeft.

Lees verder

Bekijk nu de aftermovie

33ste_nacht_van_de_poe%cc%88zie__k._schippers-036-medium

Het magistrale afscheid van Juliette Gréco, Lévi Weemoedt die bewees een meester van het light verse te zijn, Typhoon die tijdens het optreden tussen het publiek voor het podium ging zitten, het fantastische slotoptreden door Charlotte Van den Broeck: zomaar wat hoogtepunten van de afgelopen Nacht van de Poëzie. Het poëziefestival vond in 2015 voor de 33ste keer plaats in een wederom bomvolle Grote Zaal in TivoliVredenburg, Utrecht. Voor alle thuisblijvers en Nacht-gangers met heimwee maakte BuroZip producties dit prachtige filmpje.

Lees verder

Bekijk nu alle dichtersoptredens terug

Mkn.190915.1165

Op de Poëziepagina van de VPRO zijn alle voordrachten van de 33ste Nacht van de Poëzie terug te kijken. Van de openingswoorden door Maarten van der Graaff, tot het slotakkoord door Charlotte Van den Broeck, van Lévi Weemoedt en de vallende vrouw tot het gedicht van Pfeijffer over de vluchtelingen: dé perfecte manier om nog even in de Nacht te blijven en vast vooruit te kijken naar de 34ste Nacht op 17 september 2016!

Lees verder

'Op de Nacht van de Poëzie is het smokkelen met tijd'

33ste_nacht_van_de_poe%cc%88zie__juliette_greco-053-medium

Het magistrale afscheid van Juliette Gréco, Ivo de Wijs die bewees een meester van het light verse te zijn, Typhoon die tijdens het optreden tussen het publiek voor het podium ging zitten, het fantastische slotoptreden door Charlotte Van den Broeck: zomaar wat hoogtepunten van de 33ste Nacht van de Poëzie. En wat zat ook die Grote Zaal weer onbeschrijflijk vol. Zie hieronder voor diverse verslagen in woord en beeld om alles nog eens te herbeleven en tot de 34ste ‘Nacht’ in 2016!

Lees verder