Nieuws

Eerste namen voor de 36ste Nacht van de Poëzie bevestigd

Nachtregel 2018 van F. Starik: 'Ik spreidde mijn armen en dreef door de nacht'

Nachtoverzicht2017_mkn

Judith Herzberg, Arthur Japin, Ted van Lieshout, Vicky Francken, Willem Jan Otten, Tsead Bruinja, Anton Korteweg, Benno Barnard en Radna Fabias zijn de eerste negen dichters die hun komst naar het festival hebben bevestigd. De komende maanden worden de andere namen bekendgemaakt.

Lees verder

Nacht & Hotel

Nh_utrecht-068-rooms

De Nacht van de Poëzie duurt ook echt tot diep in de nacht, minimaal tot 03.00 uur. Geen zin in de nachttrein? Niet de hele avond nuchter blijven om terug te kunnen rijden? Koop dan tegen speciaal kortingstarief een kaartje met hotelovernachting!

Lees verder

Kaartverkoop 36ste Nacht van start

1709016nachtpoezie017_%c2%a9_patrick_post

De kaartverkoop van de 36ste Nacht van de Poëzie op zaterdag 29 september 2018 is gestart! Koop uw ticket nu voor het speciale Early Bird-tarief en wees als eerste verzekerd van uw aanwezigheid tijdens het grootste poëziefeest van het jaar in TivoliVredenburg in Utrecht.

Lees verder

In Memoriam Menno Wigman

Foto_wigman_-_daniel_cohen

Menno Wigman is op 1 februari overleden. We verliezen een van de grootste dichters uit ons taalgebied, een scherpzinnig denker en lezer, een vriend. We wisten al een paar jaar dat Menno worstelde met hartproblemen, dat hij al eens op miraculeuze wijze aan de dood was ontsnapt, dat zijn gezondheid broos was. We wisten het, maar we konden en wilden geen rekening houden met een voortijdig vertrek.

Lees verder

Yentl en de Boer op winterse editie van De Nacht

Yentl-agendatitem

Mooi nieuws! Behalve de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2018, treedt ook het muzikaal-absurdistische cabaretduo Yentl en de Boer op tijdens een winterse editie van De Nacht op 11 januari 2018 in Utrecht.

Lees verder

36ste Nacht van de Poëzie in 2018

Nacht18_kooren

De datum van de 36ste Nacht van de Poëzie is bekend! Op zaterdag 29 september 2018 barst het grootste poëzie-evenement van Nederland weer los in TivoliVredenburg in Utrecht. De presentatie ligt als vanouds in handen van het duo Piet Piryns en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin.

Lees verder

Een winterse editie van De Nacht

Winterse_nacht_nieuwsbericht2

Het is inmiddels een kleine traditie: een wintereditie van de Nacht van de Poëzie met de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs. Dit jaar verwelkomen Nachtpresentatoren Piet Piryns en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin op 11 januari 2018 de volgende genomineerden in Utrecht: Tonnus Oosterhoff, Marije Langelaar, Joost Baars, Mieke van Zonneveld en Charlotte van den Broeck.

Lees verder

Dit was de 35ste Nacht van de Poëzie

1709016nachtpoezie022

We kunnen bijna niet geloven dat het er alweer op zit… De 35ste Nacht van de Poëzie was wat ons betreft een hele bijzondere! Gelukkig kunnen we nog nagenieten met de fantastische foto’s van Michael Kooren en Patrick Post. Tot volgend jaar iedereen tijdens de 36e Nacht van de Poëzie. Wij kijken er nu al naar uit!

Lees verder

Exclusief optreden Glen Hansard op 35ste Nacht van de Poëzie

Glen-hansard-mikolaj-rutkowski

Singer-songwriter Glen Hansard geeft zaterdag 16 september een kort solo-optreden tijdens de 35ste Nacht van de Poëzie in Utrecht. De Ierse Hansard is een artiest van wereldformaat; zijn hit ‘Falling Slowly’ werd alleen op Spotify al zevenendertig miljoen keer beluisterd.

Lees verder

Presentatie onderzoek 'Poëzie in Nederland'

Onderzoeksrapport-cover

Tijdens de (besloten) jubileumborrel van de 35ste Nacht van de Poëzie presenteert Kila van der Starre, promovendus aan de Universiteit Utrecht, haar onderzoeksrapport ‘Poëzie in Nederland’. Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie. Ze zal het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport overhandigen aan Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands en een van de presentatoren van de 35ste Nacht van de Poëzie.

Lees verder

Line-up 35ste Nacht van de Poëzie compleet

Gallowstreet-ben-houdijk

Met het toevoegen van brassband Gallowstreet, de Turks-Nederlandse zangeres Karsu en de legendarische Britse zanggroep The Flying Pickets is de line-up van de 35ste Nacht van de Poëzie op zaterdag 16 september 2017 in TivoliVredenburg compleet.

Lees verder

Pianobroers Jussen op de Nacht van de Poëzie

Broers_jussen_p0457471_%c2%a9_carli_herm%c3%a8s

Lucas en Arthur Jussen staan op de 35ste Nacht van de Poëzie in de sfeervolle Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het pianoduo vormt één van de muzikale entr’actes die de negentien dichters zullen afwisselen.

Lees verder

Brigitte Kaandorp bevestigd als eerste entr'acte

1985_brigitte_kaandorp_(c)_michael_kooren

De Koningin van het Nederlandse cabaret Brigitte Kaandorp (1962) zal op 16 september aanstaande optreden tijdens de 35ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg Utrecht. Kaandorp is één van de muzikale entr’actes die de negentien dichters zullen afwisselen.

Lees verder

Dichtersline-up 35ste Nacht van de Poëzie compleet

Jaap_robben_%c2%a9_mike_nicolaassen_zl

De dichtersline-up van de 35ste Nacht van de Poëzie op zaterdag 16 september 2017 in TivoliVredenburg in Utrecht is compleet! Met Astrid Lampe, Marije Langelaar en Jaap Robben komt het aantal dichters van deze jubileumeditie op een totaal van 19. De bekendmaking van de entr’actes volgt op een later moment.

Lees verder

Winnaar C. Buddingh'prijs Vicky Francken en meer debutanten op 35ste Nacht van de Poëzie

Vicky_francken_%c2%a9_merlijn_doomernik_zl

Vicky Francken, Carmien Michels, Max Greyson, Runa Svetlikova en Idwer de la Parra zijn toegevoegd aan de line-up van de jubileumeditie van de Nacht van de Poëzie op zaterdag 16 september 2017 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Lees verder

KinderNacht van de Poëzie

Voor alle poëziefans vanaf zes jaar

Webbanner_kindernacht_lithuis

De jaarlijkse Nacht van de Poëzie wordt dit jaar uitgebreid met een ‘KinderNacht’. Op de middag voorafgaand aan de ‘grote’ Nacht kunnen kinderen samen met hun ouders, familie en vriendjes in TivoliVredenburg komen luisteren naar griezelige gedichten en raadselachtige rijmpjes.

Lees verder

Nieuw werk van Dimitri Verhulst, Alexis de Roode en Simone Atangana Bekono op de 35ste Nacht van de Poëzie

Dimitri_verhulst_%c2%a9_fjodor_buis

Dimitri Verhulst, Alexis de Roode en Simone Atangana Bekono maken samen met Frank Koenegracht, Abdelkader Benali en Jan Boerstoel hun opwachting tijdens de 35ste Nacht van de Poëzie op zaterdag 16 september in TivoliVredenburg in Utrecht.

Lees verder

Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert en Cees Nooteboom op jubileumeditie Nacht van de Poëzie

Nachtregel 2017 van Guillaume van der Graft: ‘Drijf een wig in de nacht en luister’

Nieuwsbericht_nooteboom_cees_(c)_effigie_agence_opale_aeg_bb_en_pers_nov_2019

Het grootste poëziefeest van Nederland, de Nacht van de Poëzie, viert in 2017 haar 35-jarig jubileum. Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert en Cees Nooteboom zijn de eerste dichters die hun komst hebben bevestigd. Zij betreden op zaterdag 16 september 2017 het fameuze podium van de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Lees verder

Early bird actie: koop je tickets vóór 21 juni

Facebook_event___actie

Voor trouwe Nachtbezoekers kosten kaarten tot 21 juni 2017 (of zolang de voorraad strekt) slechts 27,50 euro i.p.v. 36 euro. Jaarlijks kiest de redactie, bestaande uit Ingmar Heytze en presentatoren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, een regel als motto voor de Nacht van de Poëzie. Dit jaar viel de keuze op ‘Drijf een wig in de nacht en luister’ van Guillaume van der Graft (1920-2010), een regel uit zijn gedicht ‘Dringende raad aan beginnende dichters’. De Utrechtse vormgever Lucas van Hapert maakte een door deze Nachtregel geïnspireerde set poëtische ansichtkaarten.

Lees verder

KinderNacht van de Poëzie

Nacht_2016_-_zaalfoto_(c)_michael_kooren

Voor alle poëziefans vanaf 6 jaar organiseert Het Literatuurhuis in samenwerking met tijdschrift DICHTER. op zaterdag 16 september de KinderNacht van de Poëzie. Op de middag voorafgaand aan de ‘grote’ Nacht kunnen kinderen samen met hun ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes en vriendjes en vriendinnetjes in TivoliVredenburg komen luisteren naar griezelige gedichten en raadselachtige rijmpjes.

Lees verder

Utrecht kandidaat UNESCO City of Literature

Logo_1

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. Dat heeft wethouder van cultuur Kees Diepeveen op 24 januari bekend gemaakt in het Utrechtse stadhuis. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen.’

Lees verder

De 'Nacht' in Speelklok

19 jan: vooruitblik 35ste Nacht van de Poëzie

Danszaal-museum-speelklok-utrecht-930x620

Rodaan Al Galidi, Hannah van Binsbergen, Ruth Lasters en Delphine Lecompte schreven vier van de vijf beste bundels van het afgelopen jaar, aldus de VSB Poëzieprijs-jury. Op donderdag 19 januari verwelkomen Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, presentatoren van de Nacht van de Poëzie, de genomineerden in de prachtige danszaal van Museum Speelklok: imposante dansorgels vormen een uniek decor voor deze vooruitblik op de 35ste ‘Nacht’ met muziek en veel, heel veel poëzie.

Lees verder

Cursus Poëzie Lezen na de 'Nacht' *uitverkocht*

met gastoptreden Marieke Rijneveld

Mkn.17092016.1139

Afgelopen september betraden 20 van de beste Nederlandstalige dichters het podium van de Nacht van de Poëzie. Voor iedereen die na nachtelijke slotwoord door wil lezen, is er de cursus ‘Poëzie Lezen Na De Nacht’. Want welke bundels zijn nou goed om mee te beginnen? En hoe pak je dat eigenlijk aan: een poëziebundel lezen?

Lees verder

Kijk nu alle dichtersoptredens van #nacht16 terug

Van het prachtige gedicht van Hans Dorrestijn voor Joost Zwagerman tot het klankgedicht van Marlene van Niekerk: alle 20 dichtersoptredens van de 34ste Nacht van de Poëzie zijn nu te bekijken via het VPRO Poëziekanaal. En ook de registratie met o.a. sfeerbeelden en interviews met F. Starik, Charles Ducal, Marieke Rijneveld en Astrid H. Roemer bevelen we van harte aan! Zie hieronder voor alle links.

Lees verder

De 'Nacht' in de media

Nachtvandepoezie-annavankooij-1672

‘Van grote statements tot prachtige klankgedichten en van een licht chaotisch optreden door Spaanse studentmuzikanten tot een verbluffende en verblufte Asaf Avidan: ‘Hebben jullie echt al drie uur naar gedichten zitten luisteren?’. De 34ste Nacht van de Poëzie was er één om nooit te vergeten, vonden ook de media. Zie hieronder een overzicht van de vele reacties vooraf, tijdens en na de ’Nacht’. En tot ziens op 16 september 2017 bij de 35ste jubileumeditie!

Lees verder

Gratis Nachtbundel voor iedere bezoeker!

'Zowel in verticale als in horizontale toestand is het Nachtminnend publiek een lust voor het oog.'

Img_3724

Met alweer de 34ste editie op komst en de formule van een hele nacht doorhalen met de beste Nederlandstalige dichters en verrassende entr’actes, blijft de Nacht van de Poëzie vasthouden aan tradities. Daarbij hoort ook het uitgeven van een speciale Nachtbundel, dit jaar in samenwerking met Uitgeverij Van Oorschot. De bundel is op te halen op de avond zelf in het Poëziecafé op de eerste verdieping! Lees nu vast het voorwoord van Nachtpresentatoren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns.

Lees verder

Bomvolle rondgangen

Mkn.190915.1685

Ook de traditionele boekenmarkt verrijst weer in de rondgangen om de Grote Zaal. Even genoeg van de poëzie? Geen ramp: schrijvers, uitgevers en andere literatuurliefhebbers verwelkomen je graag met spiksplinternieuwe poëzie, literaire tatoeages, portretgedichten en heel veel meer.

Lees verder

Exclusief optreden Asaf Avidan op de 34ste 'Nacht'!

Unnamed_(3)

De Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan treedt 17 september op tijdens de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht. Twintig miljoen keer werd zijn wereldhit ‘Reckoning song (One Day)’ op YouTube beluisterd. De clubremix zelfs 182 miljoen keer! Avidan komt exclusief voor De Nacht van de Poëzie naar Nederland voordat hij start met zijn Europese tour.

Lees verder

Doe mee aan het langste stoepkrijt voetenspoor!

Uitfeest | zo 4 sept

Voetenspoorposter_a1_ontwerp2

Ter ere van het motto van de aankomende Nacht van de Poëzie (‘Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht’) ontstaat komende zondag tussen 13.00 en 17.00 het langste stoepkrijtvoetenspoor van Nederland. En dat gaat uiteraard gepaard met de nodige dichtersoptredens waaronder een exclusief voorproefje door Nachtdichter Edward van de Vendel op de Rabostage van TivoliVredenburg!

Lees verder

Eerbetoon Toots Thielemans op de Nacht

Eerste entr'actes bekend!

Toots___tim

De recent overleden mondharmonicalegende Toots Thielemans wordt 17 september tijdens de Nacht van de Poëzie geëerd met een muziekoptreden door Tim Welvaars. Samen met drie muzikanten brengt Welvaars de mooiste werken van zijn mentor en vriend ten gehore in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Ook de Cubaanse salsaband Son del Nene en de Vlaamse indie-rockformatie Bazart zijn bevestigd als muziekacts voor tussen de poëziebedrijven door.

Lees verder

Astrid H. Roemer voor het eerst in 25 jaar weer op de Nacht

Astrid_h_roemer_(c)_filip_claus_-_licentie_tot_en_met_nacht_2016

P.C. Hooftprijswinnaar Astrid H. Roemer maakt zaterdag 17 september voor het eerst sinds 1990 haar opwachting tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook Nachtveteraan Hans Dorrestijn betreedt deze avond het podium van het grootste poëziefestival in Nederland. Winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2016 Marieke Rijneveld treedt voor het eerst op tijdens de Nacht van de Poëzie, net als de Vlaming Mustafa Kör. Het laatste woord is rond de klok van 03.00 aan Jonathan Griffioen die eveneens zijn debuut maakt en de Nacht afsluit.

Lees verder

Terugkijken: legendarische 32ste Nacht (2014) nu online!

Mkn.200914.0399

Duurt de zomer jou ook veel te lang? Neem dan nu vast een voorschot op de 34ste Nacht van de Poëzie (17 september) met de dichtersoptredens van de legendarische Nacht van de Poëzie in 2014. Elke week nieuwe optredens bij het YouTube-kanaal van VPRO Poëzie:

Lees verder

Dichtersline-up voor 75% compleet

Tjitske Jansen, K. Michel, Roos Rebergen e.a. nieuwe namen

Jansen_tjitske_rv_(c)_koosbreukel

F. Starik, Christophe Vekeman, Jan Baeke en Bart Meuleman zijn samen met Tjitske Jansen, K. Michel en Roos Rebergen toegevoegd aan het ensemble dichters voor de Nacht van de Poëzie. De jaarlijkse poëzie-estafette kent in totaal negentien dichtersoptredens die gezamenlijk een staalkaart vormen van wat de Nederlandstalige hedendaagse poëzie te bieden heeft. De line-up tot nu toe gaat als volgt:

Lees verder

Internationaal vermaarde dichter Marlene van Niekerk op 34ste Nacht

Schermafbeelding_2016-06-09_om_10.11.14

Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van de Vendel zijn toegevoegd aan de line-up. Meer namen van dichters en entr’actes volgen de komende maanden: meld je aan in het FB-evenement voor al het laatste nieuws!

Lees verder

1ste vijf dichtersnamen én Nachtregel 2016 bekend

'Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht'

Enquist_%c2%a9_bert_nienhuis

Anna Enquist, Charles Ducal, Anne Vegter, Joke van Leeuwen en Charlotte Van den Broeck zijn als eerste namen toegevoegd aan de line-up van de 34ste Nacht van de Poëzie. Zaterdag 17 september betreden zij het podium van de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Weet je nu al dat je dit niet wilt missen? Bestel dan vóór 23 mei kaarten en krijg 3 poëtische ansichtkaarten cadeau!

Lees verder

I.M. Wim Brands

32enachtvandepoezie-annavankooij-510

Wim Brands (1959 – 2016) is op 57-jarige leeftijd overleden. Als dichter, journalist, bloemlezer, radio-maker, interviewer: Wim was alom tegenwoordig in de Nederlandse literaire wereld wat het extra onbegrijpelijk maakt dat hij er zo volledig onverwacht niet langer bij is.

Lees verder

3 poëziekaarten mét Nachtregel cadeau?

Bestel nu tickets voor de 34ste Nacht van de Poëzie

33ste_nacht_van_de_poe%cc%88zie__charlotte_van_den_broeck-175-medium

Het grootste poëziefeest van het jaar strijkt weer neer in de Grote Zaal van TivoliVredenburg! 21 gevestigde dichters én nieuwe sterren aan het poëtisch firmament vertegenwoordigen gedurende één ‘Nacht’ het beste wat de Nederlandstalige dichtkunst te bieden heeft.

Lees verder

Bekijk nu de aftermovie

33ste_nacht_van_de_poe%cc%88zie__k._schippers-036-medium

Het magistrale afscheid van Juliette Gréco, Lévi Weemoedt die bewees een meester van het light verse te zijn, Typhoon die tijdens het optreden tussen het publiek voor het podium ging zitten, het fantastische slotoptreden door Charlotte Van den Broeck: zomaar wat hoogtepunten van de afgelopen Nacht van de Poëzie. Het poëziefestival vond in 2015 voor de 33ste keer plaats in een wederom bomvolle Grote Zaal in TivoliVredenburg, Utrecht. Voor alle thuisblijvers en Nacht-gangers met heimwee maakte BuroZip producties dit prachtige filmpje.

Lees verder

Bekijk nu alle dichtersoptredens terug

Mkn.190915.1165

Op de Poëziepagina van de VPRO zijn alle voordrachten van de 33ste Nacht van de Poëzie terug te kijken. Van de openingswoorden door Maarten van der Graaff, tot het slotakkoord door Charlotte Van den Broeck, van Lévi Weemoedt en de vallende vrouw tot het gedicht van Pfeijffer over de vluchtelingen: dé perfecte manier om nog even in de Nacht te blijven en vast vooruit te kijken naar de 34ste Nacht op 17 september 2016!

Lees verder

'Op de Nacht van de Poëzie is het smokkelen met tijd'

33ste_nacht_van_de_poe%cc%88zie__juliette_greco-053-medium

Het magistrale afscheid van Juliette Gréco, Ivo de Wijs die bewees een meester van het light verse te zijn, Typhoon die tijdens het optreden tussen het publiek voor het podium ging zitten, het fantastische slotoptreden door Charlotte Van den Broeck: zomaar wat hoogtepunten van de 33ste Nacht van de Poëzie. En wat zat ook die Grote Zaal weer onbeschrijflijk vol. Zie hieronder voor diverse verslagen in woord en beeld om alles nog eens te herbeleven en tot de 34ste ‘Nacht’ in 2016!

Lees verder