Nieuws

I.M. Wim Brands

32enachtvandepoezie-annavankooij-510
(c) Anna van Kooij

Wim Brands (1959 – 2016) is op 57-jarige leeftijd overleden. Als dichter, journalist, bloemlezer, radio-maker, interviewer: Wim was alom tegenwoordig in de Nederlandse literaire wereld wat het extra onbegrijpelijk maakt dat hij er zo volledig onverwacht niet langer bij is.

Net als bij vele andere literaire organisaties was hij ook bij de programma’s van Het Literatuurhuis veelvuldig betrokken. Vorig jaar maakte hij zelfs een uur durend televisieverslag van de Nacht van de Poëzie en interviewde, zoals altijd zeldzaam goed voorbereid en recht op zijn doel afgaand, optredende dichters K. Schippers, Ellen Deckwitz, Hester Knibbe en Pieter Boskma. Maar een van de meest dierbare herinneringen aan Wim hebben we aan zijn optreden als dichter tijdens de 32ste Nacht van de Poëzie in 2014.
Het evenement keerde na 7 jaar omzwerven eindelijk terug in de Grote Zaal van TivoliVredenburg en Wim stond geprogrammeerd op het traditionele hoogtepunt van de avond: rond de klok van half elf. Op de voor hem herkenbare toon, haast alsof hij een interview in het tv-programma VPRO Boeken aankondigde, opende hij zijn voordracht met ‘Ik ga voorlezen uit die nieuwe bundel ‘’s Middags zwem ik in de Noordzee’’. Wat volgde was een van de meest intieme voordrachten van de avond waarover hij later in zijn blog voor de VPRO zei:

’Over turen in een afgrond gesproken: ik zie niemand.

In gedachten zie ik de toeschouwers aan de overkant staan terwijl ik lezend voorbij slenter.

Vriendelijk, belangstellend, geen mensen om bang voor te zijn. Wat maakt dat ik opeens ook bevrijd ben van mijn zenuwen en een van de meest confronterende gedichten uit mijn bundel voorlees alsof het een boodschappenbriefje is.’

We wensen alle nabestaanden, vrienden, collega’s, familie en andere geliefden heel veel sterkte met dit grote verlies.

Bekijk hieronder het optreden van Wim Brands tijdens de 32ste Nacht terug.
En lees hier de volledige blogpost die hij naar aanleiding van het optreden schreef.

Geplaatst op 5 april 2016 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht