Nieuws

Internationaal vermaarde dichter Marlene van Niekerk op 34ste Nacht

Schermafbeelding_2016-06-09_om_10.11.14
(c) Simone Scholtz

Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van de Vendel zijn toegevoegd aan de line-up. Meer namen van dichters en entr’actes volgen de komende maanden: meld je aan in het FB-evenement voor al het laatste nieuws!

Klik hier voor alle informatie rond kaartverkoop

Het jaarlijkse poëziefestival in de Grote Zaal van TivoliVredenburg vindt dit jaar voor de 34ste keer plaats. De 19 Nachtdichters die van 20.00 tot ±03.00 uur het stokje aan elkaar doorgeven, vertegenwoordigen samen het beste wat de hedendaagse Nederlandstalige poëzie in de brede zin te bieden heeft; in Nederland, Vlaanderen én daarbuiten. Eerder werd al bekend dat ook Anna Enquist, Charles Ducal, Charlotte Van den Broeck, Anne Vegter en Joke van Leeuwen dit jaar van de partij zijn.

‘Alsof er een nieuwe taal wordt geboren’
Marlene van Niekerk (1954) debuteerde in 1977 als dichter met de bundel Sprokkelster, gevolgd door Groenstaar in 1983. In de jaren daarna legde ze zich onder andere toe op het schrijven van romans als Triomf (1994) en Agaat (2004), waarvoor ze in 2015 werd genomineerd voor de Man Booker Prize International. Pas in 2014 keerde Van Niekerk terug naar de poëzie met de lovend ontvangen bundel Kaar: ‘Het is alsof er een nieuwe taal wordt geboren. Een ijkpunt in de Afrikaanse poëzie’, schreef een Afrikaanse krant, ‘Tomeloos, bandeloos, grenzeloos,’ schreef Toef Jaeger in de Poëziekrant. In 2014 kreeg Van Niekerk de prestigieuze Hertzogprys vir Poësie voor Kaar toegekend. De Nederlandse editie van Kaar verschijnt in 2017 bij Uitgeverij Querido in een vertaling van Alfred Schaffer.

Edward van de Vendel (1964) schrijft toneelteksten, non-fictie, romans én poëzie voor jongeren en iedereen die zich jong voelt. Hij verwierf grote bekendheid met de Superguppie-reeks (in 2014 verzameld in Superguppie is alles (Querido)): speelse, verrassende gedichten over alledaagse onderwerpen, van witte zwembroekbillen tot hamburgerspoken. Van de Vendels werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Woutertje Pieterse Prijs en de Zilveren Griffel.

Eva Gerlach (1948, pseudoniem van Margaret Dijkstra) is een van de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied. Een feit dat in 2000 werd onderstreept toen ze de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre in ontvangst mocht nemen. In mei van dit jaar verscheen Gerlachs meest recente bundel Ontsnappingen (De Arbeiderspers); na Kluwen (2011) het tweede deel in de trilogie Ogen wijdopen over het ondoordringbare labyrint van het geheugen en pogingen daaruit te ontsnappen.

Geplaatst op 9 juni 2016 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht