Nieuws

Gratis Nachtbundel voor iedere bezoeker!

'Zowel in verticale als in horizontale toestand is het Nachtminnend publiek een lust voor het oog.'

Img_3724

Met alweer de 34ste editie op komst en de formule van een hele nacht doorhalen met de beste Nederlandstalige dichters en verrassende entr’actes, blijft de Nacht van de Poëzie vasthouden aan tradities. Daarbij hoort ook het uitgeven van een speciale Nachtbundel, dit jaar in samenwerking met Uitgeverij Van Oorschot. De bundel is op te halen op de avond zelf in het Poëziecafé op de eerste verdieping! Lees nu vast het voorwoord van Nachtpresentatoren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns.

Klik hier voor kaartverkoop

Wijlen Gerrit Komrij zag de toekomst van de poëzie somber in. ‘Er zijn nu eenmaal genres die uitsterven, het Latijn en het luitspel zijn ook verdwenen. En zo vrees ik dat de poëzie zijn beste tijd heeft gehad. Zie je nu nog jongens met Rimbaud naar bed gaan – ik bedoel met de livre de poche? Zie je nog mensen ruzie met elkaar maken over een dichter?’

Dat was in 1993. De dichtkunst is net zo vaak doodverklaard als de roman en de jazz. De dichter zou net zo’n curiosum worden als de blaaskapel of de scharensliep. Anno 2016 lijkt dat allemaal nog wel mee te vallen. Ook al kan je betreuren dat poëtische disputen er nog maar zelden tot een handgemeen leiden, de Utrechtse Nacht van de Poëzie bewijst jaar na jaar de onverminderde levenskracht van de Nederlandstalige dichtkunst. Gistend en wortelend in het duister, blakend en bloesemend in het licht.

Vrijwel alle dichters die hier vannacht op het podium staan hebben recentelijk een nieuwe bundel gepubliceerd. Verkooprecords zijn daarbij ook dit jaar niet gesneuveld – de gemiddelde oplage van een dichtbundel bedraagt nog hooguit enkele honderden exemplaren. En dus zal opnieuw de vraag worden gesteld hoe het dan in vredesnaam mogelijk is dat de Nacht van de Poëzie meer dan tweeduizend bezoekers trekt. Het antwoord op die vraag kent u alleen. Maar laat u zich vooral geen schuldgevoel aanpraten: een bezoek aan de Nacht mag toch immers gelden als de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste obsessie. Zowel in verticale als in horizontale toestand is het Nachtminnend publiek een lust voor het oog.

Tot de aardige tradities van de Nacht behoort de uitgave van een Nachtbundel die gratis aan alle bezoekers wordt verstrekt. Een collector’s item dat in uw bibliotheek een plaatsje verdient op het schap naast Nasr, Nolens en Nooteboom. Als u deze bundel straks mee naar huis neemt, gaat u met maar liefst twintig dichters naar bed. Wij wensen u een goede, onrustige Nacht.

Uw presentatoren,
Ester Naomi Perquin & Piet Piryns

Geplaatst op 13 september 2016 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht