Nieuws

De 'Nacht' in de media

Nachtvandepoezie-annavankooij-1672
Anne Vegter (c) Anna van Kooij

‘Van grote statements tot prachtige klankgedichten en van een licht chaotisch optreden door Spaanse studentmuzikanten tot een verbluffende en verblufte Asaf Avidan: ‘Hebben jullie echt al drie uur naar gedichten zitten luisteren?’. De 34ste Nacht van de Poëzie was er één om nooit te vergeten, vonden ook de media. Zie hieronder een overzicht van de vele reacties vooraf, tijdens en na de ’Nacht’. En tot ziens op 16 september 2017 bij de 35ste jubileumeditie!

OVER / TIJDENS DE #NACHT16

Wim Boevink in Trouw over de regels (van o.a. Charlotte Van den Broeck) die bleven hangen: ‘Haar gedichten waren nog onder constructie, zei ze tegen me op de gang, maar wat stonden ze mooi in de steigers.’ (Lees meer op Blendle)

‘De dichters die vandaag hun stem lieten horen, bliezen ook hun geschreven werk opnieuw leven in, zoals het lezen daarvan hierna de betovering van deze nacht weer even zal oproepen.’ Laura Hendrick bezocht voor Passionate Platform de ‘Nacht’. (Lees meer)

‘Nederland draagt de dichtkunst een warm hart toe.’ Casper van der Veen over de ‘Nacht van de Poëzie met mix van humor en ernst’ voor het NRC. (Lees meer op Blendle)


‘Vrouwelijke dichters domineren ongekend boeiende Nacht van de Poëzie.’ Wijbrand Schaap voor de Cultuurpers. (lees meer)

’Nu pas beginnen we het concept van de avond te begrijpen: hadden we het programma gekend, dan was deze verrassende schoonheid wellicht aan ons voorbij gegaan.’ Lise Delabie van Lood liet zich verrassen en zag o.a. prachtige optredens van Marieke Rijneveld en Charlotte Van den Broeck. (lees meer


Vrouwen maken de nacht. André van Dijk was er weer bij voor 8weekly en zag vele (vrouwelijke) hoogvliegers. (lees meer)

’Onbehaaglijk koude rillingen die via de ruggengraat omhoog kruipen en kippenvel krijgen bij het horen van een gedicht. Dat kon je zomaar overkomen tijdens de 34e editie van Nacht van de Poëzie.’ Ingrid van der Graaf deed verslag voor Literair Nederland (lees meer).

‘Het kan aan mij liggen, maar ik heb ook het gevoel dat er deze keer (dit is mijn vijfde nacht) veel meer publiek tot ver na middernacht bleef.’ Maarten Praamstra mag zich al een ware Nachtveteraan noemen en deed wederom verslag voor Tzum. (lees meer)wij vergaten adem te halen omdat / zij woorden gebruikten die vertelden en gebaren die verbonden / wat tot dan toe nog niet bekend was / en wij daarom nog niet konden weten

Geheel in stijl beschreef Harry van Velsen zijn Nachtervaring in de vorm van een gedicht. (lees meer)-——————————-

VOORAF AAN DE #NACHT16

Oefening in het nachtbraken: in de nacht van 16 op 17 september op Radio 1 een 5-uur durende uitzending van Woord met ook delen Nachtarchief! Annie M.G. Schmidt, Ischa Meijer in gesprek met Levi Weemoedt, Levi Weemoedt zelf, Hans Dorrestijn en Sasza Malko, Judith Herzberg, Simon Vinkenoog, Tjitske Jansen, Drs. P enzoverder enzovoorts. (Nu online terug te luisteren)

“De Nacht van de Poëzie is samen met antibiotica en ecstasy een van de weinige dingen die zijn naam helemaal waar maakt.” Ellen Deckwitz in de NRC over haar religie: poëzie. (Lees meer op Blendle)

’‘Marlene van Niekerk is een zeer expressief dichter. Ik heb haar al menigmaal uit eigen werk horen voordragen, en dat is altijd weer een belevenis." Alfred Schaffer in de VPRO Gids over het eerste Nachtoptreden ooit van Van Niekerk komende zaterdag. (Lees meer op Blendle)

“Soms best moeilijk, maar zeker niet seksloos.” Het AD Utrechts Nieuwsblad zocht voor eens en voor altijd uit welke vooroordelen over (de Nacht van de) poëzie nou waar zijn en welke niet. (Lees meer)

Dronken dichters, legendarische optredens en nog meer redenen om naar de Nacht te gaan. Indebuurt Utrecht zetten ze voor je op een rijtje. (Lees meer)

“Er gaan op zo’n moment veel doemscenario’s door mijn hoofd, variërend van broekplassen tot een volledig spraakgebrek.” Marieke Rijneveld sprak met het Stadsblad over de zenuwen. (Lees het interview nu ook terug op 8weekly)

“Kinderpoëzie kan altijd, ook ’s nachts.” Edward van de Vendel sprak met Trouw over zijn aanstaande Nachtdebuut. (Lees meer)

Weekserie: Anna Enquist e.a. Nachtdichters aan het woord in ‘Nooit meer slapen’ (Radio 1). De hele week, terugluisteren kan o.a. in het FB-evenement.)

“TivoliVredenburg is hoofdpersonage van De Nacht.” Presentator Piet Piryns blikte vooruit in Poëzietijdschrift Awater. (Lees het nu terug bij de Cultuurpers.)

Geplaatst op 16 september 2016 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht