Nieuws

De 'Nacht' in Speelklok

19 jan: vooruitblik 35ste Nacht van de Poëzie

Danszaal-museum-speelklok-utrecht-930x620

Rodaan Al Galidi, Hannah van Binsbergen, Ruth Lasters en Delphine Lecompte schreven vier van de vijf beste bundels van het afgelopen jaar, aldus de VSB Poëzieprijs-jury. Op donderdag 19 januari verwelkomen Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, presentatoren van de Nacht van de Poëzie, de genomineerden in de prachtige danszaal van Museum Speelklok: imposante dansorgels vormen een uniek decor voor deze vooruitblik op de 35ste ‘Nacht’ met muziek en veel, heel veel poëzie.


Inclusief een exclusieve rondleiding na sluitingstijd door het museum! Rondleiding vanaf 19.45 uur, het programma in de danszaal start aansluitend om 20.30 uur.

De 35ste ‘Nacht’ vindt plaats op 16 september 2017. Meld je aan op Facebook voor al het laatste nieuws.

De jury over de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017:

Hannah van Binsbergen
Kwaad gesternte (uitgeverij Atlas Contact, 2016)
Een verbluffende debuutbundel met geen enkel zwak gedicht. Trefzekerder kun je niet weifelen. Van Binsbergen zoekt verbeten naar houvast, niet als uniek individu maar als onbeduidend radertje in het systeem.

Rodaan Al Galidi
Koelkastlicht (Uitgeverij Jurgen Maas, 2016)
Het is koud in deze gedichten. Deze bundel is een zachte wanhoopskreet van een mens die tegen beter weten in dapper het allermoeilijkste probeert te doen wat er is: leven.

Ruth Lasters
Lichtmeters(Uitgeverij Polis, 2015)
Ruth Lasters gaat in Lichtmeters te werk met een zilveren schaartje. Liefdevol maar niets ontziend fileert zij de hedendaagse samenleving.

Delphine Lecompte
Dichter, bokser, koningsdochter (De Bezige Bij, 2015)
Delphine Lecompte zou zomaar een natuurtalent kunnen zijn. Van Dichter, bokser, koningsdochter gaat een grote urgentie uit: deze gedichten wekken de suggestie dat ze onmogelijk ongeschreven hadden kunnen blijven.

Nachoem M. Wijnberg (niet aanwezig op 19 jan)
Van groot belang (Atlas Contact, 2015)
Dit voorlopige hoogtepunt in Wijnbergs eigenzinnige oeuvre is een pijnlijk consequente en ongemakkelijk precieze analyse van macht, economische en maatschappelijke structuren en mechanismen die aan de wortel liggen van de verworden wereld waarin wij elke ochtend wakker worden.

Meer informatie op www.vsbpoezieprijs.nl.

De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het afgelopen jaar met een bedrag van 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2017 vindt op 26 januari a.s. in Groningen plaats en vormt het startsein voor de landelijke Poëzieweek.

Geplaatst op 30 november 2016 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht