Nieuws

Winnaar C. Buddingh'prijs Vicky Francken en meer debutanten op 35ste Nacht van de Poëzie

Vicky_francken_%c2%a9_merlijn_doomernik_zl
Foto Vicky Francken © Merlijn Doomernik

Vicky Francken, Carmien Michels, Max Greyson, Runa Svetlikova en Idwer de la Parra zijn toegevoegd aan de line-up van de jubileumeditie van de Nacht van de Poëzie op zaterdag 16 september 2017 in TivoliVredenburg in Utrecht.

De vijf dichters vormen een nieuw geluid in het Nederlandse poëzielandschap. Ze debuteerden recentelijk met een dichtbundel en werden ieder met een prijs onderscheiden. Zo won Vicky Francken afgelopen juni de C. Buddingh’prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar: Röntgenfotomodel. De Vlaamse Carmien Michels werd in 2016 gekroond tot zowel Nederlands als Europees kampioen Poetry Slam en komt in november met haar debuutbundel. Ook performancedichter Max Greyson is actief in het poetry slam circuit. Hij behaalde de tweede plaats op het NK Poetry Slam 2015 en debuteerde een jaar later met de bundel Waanzin went niet. Daarnaast speelde ook Runa Svetlikova zichzelf in de kijker met haar eerste bundel Deze zachte witte kamer (2014), waar ze de Herman de Coninckprijs in 2015 en de Jo Peters Poëzieprijs in 2016 voor ontving. Idwer de la Parra tot slot kreeg het afgelopen jaar de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-stimuleringsprijs voor zijn debuut Grond (2016).

Deze vijf dichttalenten leverden stuk voor stuk indrukwekkende debuten af en stonden de afgelopen jaren op verschillende poëziepodia in Nederland en België, maar geen van hen stond al eerder op de Nacht van de Poëzie. Op zaterdag 16 september is het zover: dan betreden zij het fameuze podium van de Nacht in TivoliVredenburg Utrecht naast al eerder bevestigde veteranen als Frank Koenegracht, Neeltje Maria Min en Antjie Krog.

Geplaatst op 25 juli 2017 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht