Nieuws

Brigitte Kaandorp bevestigd als eerste entr'acte

1985_brigitte_kaandorp_(c)_michael_kooren
Kaandorp op de Nacht in 1985 © Michael Kooren

De Koningin van het Nederlandse cabaret Brigitte Kaandorp (1962) zal op 16 september aanstaande optreden tijdens de 35ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg Utrecht. Kaandorp is één van de muzikale entr’actes die de negentien dichters zullen afwisselen.


In 1985, vrijwel aan het begin van haar carrière, stond Kaandorp ook al eens op De Nacht van de Poëzie. ‘De nog onbekende Brigitte Kaandorp,’ schreef criticus J. Huisman daags na De Nacht in het Algemeen Dagblad. ‘Een vrouw die binnen tien minuten een zaal volledig plat krijgt. Wat zij doet met een boodschappentas, een pasfoto en een ukelele is ongelofelijk.’ Ook onder de dichters was ze niet onopgemerkt gebleven: ‘Er stond een heel leuk meisje aan de bar,’ zei Rutger Kopland bij aanvang van zijn voordracht over zijn ontmoeting met Brigitte. ‘Ze vroeg of ze me Rutger mocht noemen.’ Naar verluidt keek hij er een beetje verliefd bij. In het Utrechts Nieuwsblad schreef Inge van den Blink: ‘Als we van Brigitte Kaandorp niet nog veel meer gaan horen, eet ik met smaak mijn typemachine op.’ Dat bleek niet nodig, want in de jaren daarna volgden vele succesvolle soloprogramma’s en onsterfelijk geworden liedjes, zoals Zwaar leven, Ach was ik maar een Portugese en de hit Duet waarmee Kaandorp samen met Herman Finkers maar liefst zeven weken in de Top 40 stond.

Naast de vele solovoorstellingen, bestond Kaandorps carrière uit een reeks van uiteenlopende shows, zoals een musical en een tour met het Metropole Orkest. Ze ontving vele prijzen en onderscheidingen, waaronder de Gouden Harp in 2006, een koninklijke onderscheiding in 2009 en in 2011 de Annie M.G. Schmidtprijs voor haar lied ‘Lente’. Eind 2016 besloot Kaandorp een jaar vrij te nemen, maar het stilzitten bleek niets voor haar. In mei van dit jaar schreef ze, naar eigen zeggen per ongeluk, het Feyenoord overwinningslied. Ze hoopt nog eens te mogen performen op de middenstip van De Kuip, maar tot het zover is zal ze het met het fameuze podium van De Nacht in TivoliVredenburg moeten doen.

Geplaatst op 24 augustus 2017 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht