Breyten Breytenbach (verhinderd)

Foto © Keke Keukelaar

Door onvoorziene omstandigheden is Breyten Breytenbach helaas niet in de gelegenheid om op de Nacht te verschijnen. We verwelkomen Adriaan van Dis in zijn plaats. 

We zijn zeer verheugd dat de Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Breyten Breytenbach (1939) opnieuw optreedt tijdens de Nacht. Veel van het werk van deze veelvuldige bekroonde dichter is in het Afrikaans geschreven. Een deel daarvan is naar het Nederlands vertaald onder andere door Adriaan van Dis. Zijn dichtwerk vertoont metaforen voor en verwijzingen naar het boeddhisme, de Afrikaanse spreektaal en herinneringen aan het Zuid-Afrikaanse landschap. Breytenbach was een fel tegenstander van apartheid. Over zijn gevangenschap schreef hij de roman De ware bekentenissen van een witte terrorist (1984, Van Gennep).

Zijn gehele oeuvre werd in 1995 bekroond met de Jacobus van Looyprijs. In 2008 ontving Breyten Breytenbach de Hertzog-prijs 2008, de meest prestigieuze literaire prijs van Zuid-Afrika. De Hertzog-prijs werd hem toegekend voor Die windvanger. In 2017 ontving hij de Zbigniew Herbert International Literary Award.

Tot zijn rijke oeuvre behoren Sporen van een kameleon, Denkend Vuur, De ongedanste dans, Met andere woorden en Lady One: 99 liefdesgedigte. In 2017 verscheen De zingende hand (Podium), met daarin een keuze uit zijn poëzie van het afgelopen decennium. Breytenbach woont en werkt afwisselend in Europa, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten en doceert op diverse universiteiten.

In 1996 stond Breytenbach al een keer eerder op het podium van de Nacht. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag in september 2019 komt hij nogmaals optreden. Dezelfde maand komt ook zijn nieuwe bundel uit: Allerliefste (Podium), een bundeling van zijn mooiste liefdesgedichten.