Eerste namen voor de 36ste Nacht van de Poëzie bevestigd

19 juli 2018

Nachtregel 2018 van F. Starik: ‘Ik spreidde mijn armen en dreef door de nacht’

Judith Herzberg, Arthur Japin, Ted van Lieshout, Vicky Francken, Willem Jan Otten, Tsead Bruinja, Anton Korteweg, Benno Barnarden Radna Fabias zijn de eerste negen dichters die hun komst naar het festival hebben bevestigd. De komende maanden worden de andere namen bekendgemaakt.

Kindernacht van de Poëzie
Na het succes van vorig jaar, beleeft de KinderNacht dit jaar zijn tweede feestelijke editie. Op de middag voorafgaand aan de grote Nacht van de Poëzie kunnen kinderen samen met hun ouders, familie en vriendjes in TivoliVredenburg komen luisteren naar grappige gedichten en raadselachtige rijmpjes van bekende dichters. De dichters worden afgewisseld met muziek. Voorafgaand aan en na de voorstelling zijn er in de foyer spannende doe-activiteiten.

Nachtregel van de 36e Nacht
De redactie, bestaande uit Ingmar Heytze, Ester Naomi Perquin en Piet Piryms, koos dit jaar voor de nachtregel ‘Ik spreidde mijn armen en dreef door de nacht’, een eerbetoon aan dichter en schrijver F. Starik die in maart van dit jaar overleed. De regel komt uit zijn laatste bundel Staat (Nieuw Amsterdam, 2015). F. Starik schreef drie romans en meer dan tien dichtbundels en beheerde sinds 2002 de stichting Eenzame Uitvaart, een groep dichters die gedichten schrijft en voordraagt bij uitvaarten waar niemand anders bij is.

Koop uw kaarten via www.nachtvandepoezie.nl/tickets

De Nacht onderdeel van het International Literature Festival Utrecht
Dit jaar is de Nacht van de Poëzie voor het eerst onderdeel van het nieuwe International Literature Festival Utrecht (ILFU). Het ILFU vindt plaats van 15 tot en met 29 september. Het literaire festival wordt geprogrammeerd en geproduceerd door Het Literatuurhuis en brengt een mix van wereldklassiekers tot non-fictie en young adult tot poëzie van nationale en internationale schrijvers. Met De Nacht van de Poëzie sluit het ILFU af.

Utrecht Unesco City of Literature
In november 2017 benoemde UNESCO, de culturele tak van de Verenigde Naties, de stad Utrecht tot City of Literature. Met de titel is Utrecht toegetreden tot een wereldwijd select netwerk van 28 steden met een levendig literair klimaat. Gezamenlijk proberen de steden nieuwe vormen te vinden om literatuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties.

ILFU 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, het Nederlands Letterenfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, K.F. Hein Fonds, Utrecht Marketing en het Lira Fonds.