Kindernacht

Header_Site_Nacht

Voor alle fans van gedichten en rijmpjes vanaf 6 jaar! Na het succes van de eerste twee edities vindt de Kindernacht dit jaar alweer voor de derde keer plaats, op zaterdag 28 september 2019. De Kindernacht is in TivoliVredenburg op de middag voorafgaand aan  de ‘grote’ Nacht. Samen met hun ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar komen luisteren naar grappige, griezelige, spannende en ontroerende versjes en rijmpjes. Dit jaar draait de Kindernacht om het thema ‘Reis mee’. 

Het programma voor de Kindernacht 2019 bestaat uit: Joke van Leeuwen, Pim Lammers, Robbert-Jan Henkes, Kees Spiering en de 12-jarige Dagmer Dimer Koolwijk. Charles Michels tekent live bij de voordrachten. Je kunt luisteren naar de voertuigenklankpoëzie van Jeritza Toney, die ook een workshop zal geven. Charles Michels tekent live bij de voordrachten.De presentatie is in handen van niemand minder dan dichter en Drama Koningin Babs Gons

Vanaf 14.15 uur kun je al terecht in de zaal voor fantastische doe- en knutselactiviteiten. Het podiumprogramma begint om 15.00 uur. Kaarten zijn te koop via TivoliVredenburg (via de button hiernaast). Neem alvast een kijkje hoe het bij de eerste editie was bij onderstaand filmpje.​

Over de dichters

Joke van Leeuwen schreef vele en veelbekroonde romans en gedichten voor kinderen en volwassenen. Haar naam ken je vast van onder andere Iep! en Deesje. Vorig jaar ontving ze nog een Zilveren Griffel voor Toen ik. Dit jaar verscheen Hee daar mijn twee voeten, met versjes voor kinderen (‘Meesterwerk’, schreef de NRC hierover). Kees Spiering treedt op tijdens de Kindernacht én de grote Nacht. Hij schreef al vijf kinderbundels, schitterende poëzie in heldere taal, en dit jaar verscheen voor het eerst in 15 jaar een nieuwe bundel: Jij begint. Pim Lammers ontving vorig jaar een Zilveren Griffel voor zijn debuut Het lammetje dat een varken is, het eerste transgender-prentenboek en ook verscheen Het grote kleine monster. Tijdens de Kindernacht draagt hij voor het eerst zijn kinderpoëzie voor.

Robbert-Jan Henkes maakte de kindermuziekvoorstelling De Mannen van Minsk en vertaalt Russische kindergedichten, die verschenen o.a. in Bij mij op de maan. Over deze bundel schreef de Volkskrant: ‘Een feest om te lezen – én voor te dragen’, en de NRC: ‘Een poëtische goudmijn. Tijdloos en briljant. De Nederlandse kinderpoëzie is in een klap met honderden nieuwe gedichten uitgebreid.’ In 2017 verscheen zijn eerste bundel met kinderpoëzie Jij met mij die hij samen met Marga van den Heuvel maakte. De 12-jarige Dagmer Dimer Koolwijk stond in februari in de finale van het NK Poetry Slam; het Jeugdjournaal maakt een item over haar unieke optreden. Dit grote dichttalent publiceerde haar eerste gedicht in De honderd mooiste gedichten van Kinderen & Poëzie 2015-16, was meerdere keren op de radio te beluisteren en trad op tijdens het Amsterdamse Tulpenfestival en Granate Festival.

 

Kindernacht van de Poëzie

Zaterdag 28 september 2019
14:15 – 16:15 uur
TivoliVredenburg, Utrecht

 

Aftermovie KinderNacht van de Poëzie from Het Literatuurhuis on Vimeo.